Holocaust Monument

Het Holocaust Monument is in 2005 aangelegd ter nagedachtenis aan de Joden die omgekomen zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Een bezoek aan dit monument mag niet vergeten worden tijdens je stedentrip Berlijn. Dit Joods monument in het centrum van Berlijn is bijzonder om te zien en het informatiecentrum onder de blokken vertelt de verhalen van een aantal slachtoffers.

Het monument staat voor de 6 miljoen vermoorden joden in Europa. Het Holocaust Monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman en het heeft een oppervlakte van 19.000 vierkante meter met 2711 betonblokken van verschillende grootte.

Het monument moet je in de meeste ware zin van het woord belopen. Tussen de afzonderlijke betonblokken lopen symmetrische paden. De blokken groeien in toenemende mHolocaust Monumentate naar binnen waardoor er slechts een kleine hoeveelheid licht binnendringt. De vele wegen zorgen er voor dat je een doolhof gevoel krijgt.

 

Wat het Holocaust Monument ook zo bijzonder maakt is dat het de bezoeker de ruimte geeft voor zijn eigen interpretatie en gevoelens.

Het informatiepunt

TIP! Als je besluit het informatiepunt te bezichtigen maak dan gebruik van een audiogids, deze geeft je meer informatie en begeleid je door het informatiepunt heen.

 

Het informatiepunt is de permanente tentoonstelling in de kelder van het monument, eigenlijk onder de betonblokken.

De belangrijkste boodschap die ze over willen brengen is: ‘’Het is gebeurd en kan dus weer gebeuren’’, van de Italiaanse schrijven Primo Levi. Je vindt deze boodschap direct bij de ingang, geschreven met grote letters op de muur.

De kamers zijn gemaakt van hetzelfde materiaal en met dezelfde kleuren als het bovengrondse monument.

Het idee van deze tentoonstelling is om het verschrikkelijke verhaal van de Holocaust te vertellen vanuit het perspectief van veel mensen.

De zalen

In de eerste zaal vind je aantekeningen uit dagboeken, brieven, briefkaarten en het laatste nieuws van de slachtoffers, gemaakt tijdens de vervolging en in de laatste momenten van hun leven. Dit is afgebeeld in blokken. Dezelfde blokken staan boven de grond. Als u dus door het informatiecentrum loopt ziet u in de vloer en in het plafond dezelfde blokken, op dezelfde plek als boven de grond afgebeeld.

Deze zaal maakt bij veel mensen veel indruk.

In de volgende zaal worden er 15 families getoond. Er zijn foto’s te zien samen met persoonlijke documenten van de Joden in Europa. Vaak zijn er slechts een aantal familieleden die het overleeft hebben. Bijzondere toespraken zijn te horen op de audiogids.

De volgende zaal waar je binnen zult lopen is de zaal met namen. Deze zaal heeft bijna geen verlichting en in het midden staan grijze banken. Op de muur worden namen geprojecteerd, elke naam staat voor een slachtoffer van de Holocaust. Je kunt hier naar meer dan 1000 korte biografieën luisteren.

Dan is er ook nog de zaal met plaatsen, het is de bedoeling dat de bezoekers geografische dimensies meekrijgen van de gebeurtenissen. Je ziet een grote kaart van Europa waarop de concentratiekampen en werkkampen afgebeeld staan.

Op de panelen worden de acht plaatsen van de vervolgingen van de Europese Joden in detail beschreven. Naast elk paneel zit een soort telefoon waardoor je het verhaal van een overlevende van elk kamp kunt horen.

Het informatie centrum is gesloten op maandag, de rest van de week is het geopend van 10.00u tot 20.00u.

Het Holocaust Monument is een bijzonder monument wat zeker invloed kan hebben op je stedentrip Berlijn. Maar het is vooral een bijzonder aangrijpend monument. Het is een bezienswaardigheid die bij Berlijn hoort. Wil je weten wat er nog meer te bezichtigen is in Berlijn? Lees dan snel één van onze andere blogs.

 

 

Deel dit bericht!

Tags:


Andere mooie steden ontdekken?

Naast Berlijn kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden