Checkpoint Charlie

Stedentrip naar Berlijn geboekt? Dan kan een bezoekje aan Checkpoint Charlie niet ontbreken! Zeker de omliggende informatie bronnen geven goed aan hoe het in die tijd in Berlijn was.

1961 tot 1989

In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd en kwam ook Checkpoint Charlie. Het is een voormalige grensovergangspost in de Friedrichtsra├če. Checkpoint Charlie was een controlepost die werd gebruikt als grensovergang. Iedereen die niet uit Oost- of West Duitsland en gerelateerde landen kwam kon met de auto of bus hier oversteken naar het andere gedeelte van Berlijn. Er waren nog 2 andere Amerikaanse controleposten namelijk: Checkpoint Alpha en Checkpoint Brave. Deze twee controleposten zijn minder bekent omdat Checkpoint Charlie de snelste doorgang was naar het centrum van Oost Berlijn.

Toen in 1989 de Berlijnse muur viel, viel ook Checkpoint Charlie. De post werd in 1990, samen met resten van de Berlijnse muur gesloopt voor andere gebouwen.

Checkpoint Charlie

2000 tot heden

Checkpoint Charlie die tot op de dag van vandaag te bezichtigen is, is een replica die in 2000 geplaatst is. Deze exacte kopie staat wel op de oorspronkelijke Checkpoint Charlie plek. Als je in Berlijn bent is het zeker een aanrader om er langs te gaan. Op de grond is een stenenlijn gemaakt die aangeeft waar de Berlijnse muur gestaan heeft. Je kan hier tegen betaling op de foto met de grenswachter. Maar vlakbij dit controlehuisje ligt het Mauermuseum, in dit museum kan je veel achtergrond informatie vinden over onder andere de Berlijnse Muur en Berlijn in de koude oorlog. Ook vind je omliggend verschillende informatie borden die een beter beeld geven over de situatie van 1961 tot 1989. De originele grensovergangspost is nog te bezichtigen in het AlliiertenMuseum. Dit museum ligt aan de stadsrand van Berlijn en geeft meer informatie over de westelijke geallieerden in Duitsland tussen 1945 en 1994.

Deel dit bericht!

Tags: , ,


Andere mooie steden ontdekken?

Naast Berlijn kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden