Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is één van de belangrijkste en het bekendste hedendaagse symbool van het herenigd Berlijn. Ook is de Brandenburger Tor in Berlijn de enige oude stadspoort in Berlijn. Tijdens je citytrip Berlijn mag je dit niet missen!

Hij is in totaal 26 meter hoog en 66 meter breed. Boven op de zuilen staat een strijdwagen met vier paarden, dit wordt ook wel de Quadriga genoemd. In de strijdwagen zit Victoria, de Griekse godin van de overwinning.

De Brandenburger Tor

In de eerste jaren diende de Brandenburger Tor als één van de stadspoorten.

De stadspoorten omringden de stad, wie Berlijn in wilde moest hier tol betalen.

De Brandenburger Tor tijdens de Tweede Wereldoorlog

Hij was tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna helemaal verwoest. Op 21 september 1956 werd besloten om de poort weer opnieuw te bouwen. Dit was bijzonder omdat zowel de inwoners van West- als Oost-Duitsland mee hebben gewerkt aan de renovatie. De nieuwe Brandenburger Tor was klaar op 14 december 1957.

De Brandenburger Tor tijdens en na de Koude Oorlog

De Berlijnse muur werd er achter gebouwd en zo werd hij ingesloten omdat er aan de andere kant de Oost-Berlijnse Sicherheitsmauer kwam als extra bescherming van de Berlijnse Muur.

Na de val van de Berlijnse muur bleken boven op het beeld de paarden van Victoria zo verwoest te zijn door het gebrek aan onderhoud dat deze zijn verwijderd en gerestaureerd zijn.

Veel feestdagen worden gevierd bij de Brandenburger Tor en dat is ook niet raar. Het wordt gezien als de ‘Deutsche Einheit’, de Duitse eenheid. Zo vind je de Brandenburger Tor ook terug op veel Duitse postzegels of munten.

Wil je de Brandenburger Tor bezoeken raden we je aan vroeg te gaan! Het is één van de druk bezochtste bezienswaardigheid van Berlijn! Je kan hem vinden op de Pariser Platz tussen Unter den Linden en Tiergarten. Ook vind je op de Pariser Platz het duurste hotel van Berlijn, namelijk het Adlon en de Franse ambassade.

Ben jij al eens bij de Brandenburger Tor geweest? Deel dan je leukste herinnering of foto hieronder!

Deel dit bericht!

Tags:


Andere mooie steden ontdekken?

Naast Berlijn kun je voor de beste of voordeligste hotels midden in het centrum ook andere steden ontdekken!
Denk bijvoorbeeld aan: New York, Londen, Rome of ontdek al onze steden